Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα έθιμα του χρόνου και κρατάει αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά. Συμβολίζει την καλοτυχία και συνάμα μας παραδίδει ένα μάθημα ανθρωπιάς και καλοσύνης (αν ανατρέξουμε στην ιστορία).
Ποια είναι η ιστορία της Βασιλόπιτας;
H Βασιλόπιτα προήλθε από το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου (Άγιο Βασίλη) από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Μικρά Ασία. Ο Άγιος Βασίλης ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ήταν ένας άνθρωπος που νοιαζόταν και βοηθούσε τους συνανθρώπους, γεμάτος αγάπη και καλοσύνη. Κατά την παράδοση, ο έπαρχος της Καππαδοκίας διέταξε να του δοθούν όλα τα χρυσαφικά της επαρχίας, απειλώντας τον Άγιο Βασίλη ότι αν δεν του τα έδιναν θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει . Είτε εκ θαύματος με την παρουσία του Άγιου Μερκούριου , είτε επειδή το μετάνιωσε, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από την συμφορά. Τότε ο Άγιος Βασίλης μοίρασε τα μισά χρυσαφικά στους φτωχούς και στα ιδρύματα που είχαν ανάγκη και τα υπόλοιπα τα μοίρασε με έναν πρωτότυπο τρόπο σε κάθε σπίτι της Καισαρείας για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους. Ζήτησε λοιπόν να ζυμώσουν μικρά ψωμάκια και τοποθέτησε μέσα από ένα χρυσαφικό για κάθε οικογένεια. Το ζυμωτό ψωμάκι ονομάστηκε βασιλόπιτα και έφερνε στους ανθρώπους τύχη, χαρά και ευλογία.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το έθιμο της Βασιλόπιτας και αυτός που θα βρει το φλουρί, θεωρείται ότι είναι τυχερός και θα έχει μια καλή χρονιά.
Πως θα έχετε πλούσια γεύση και άρωμα στη βασιλόπιτα.
Φέτος τιμήστε την παράδοσή φτιάχνοντας την δική σας ξεχωριστή βασιλόπιτα σύμφωνα με τα δικά σας γούστα. Τα βασικά συστατικά της βασιλόπιτας είναι αλεύρι, αυγά, ζάχαρη , βούτυρο και γάλα και παρασκευάζεται σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με την τοπική παράδοση και το γούστο της κάθε οικοδέσποινας. Πέρα από τα μυστικά για την τεχνική, τη θερμοκρασία και τον κατάλληλο εξοπλισμό που παίζουν μεγάλο ρόλο στο δέσιμο της βασιλόπιτας, αυτό που δίνει πλούσια αρώματα και γεύση είναι οι αγνές πρώτες ύλες και τα άριστης ποιότητας μπαχαρικά.
Παρακάτω σας έχουμε 5 διαφορετικές εκδοχές της Βασιλόπιτας για να αρωματίσετε την κουζίνα σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους στο τραπέζι.
Κλασική Βασιλόπιτα, Τσουρέκι από την πόλη, με αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα.
Tι θα χρειαστείτε πέρα από τα βασικά
- μαγιά ξερή (2 φακελάκια)
- μαχλέπι, κοπανισμένο σε σκόνη
- μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
- σουσάμι μαύρο και λευκό για πασπάλισμα
Βρείτε την συνταγή εδώ:
Αφράτη και ανάλαφρη βασιλόπιτα με αμύγδαλο και γιαούρτι.
Tι θα χρειαστείτε πέρα από τα βασικά
- λευκά αμύγδαλα
- ζάχαρη άχνη
- μπέικιν πάουντερ
- εκχύλισμα βανίλιας
- γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
Βρείτε την συνταγή εδώ
Βασιλόπιτα με αποξηραμένα φρούτα, ρούμι και άρωμα από μπαχαρικά.
Tι θα χρειαστείτε πέρα από τα βασικά
- μπέικιν πάουντερ
- εκχύλισμα βανίλιας
- μέλι
- δαμάσκηνα
- χουρμάδες
- σταφίδες ξανθές
- γαρίφαλλο, σκόνη
- κανέλα, σκόνη
- μοσχοκάρυδο, σκόνη
- αλάτι
- ξύσμα από πορτοκάλι
- μαύρο ρούμι
Βρείτε την συνταγή εδώ:
Βασιλόπιτα του Άκη με cranberries και καρυδιά, χωρίς ζάχαρη.
Tι θα χρειαστείτε πέρα από τα βασικά
- στέβια
- μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- cranberries αποξηραμένα
- καρύδια ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο
- πορτοκάλι
- κρέμα γάλακτος
Βρείτε την συνταγή εδώ:
Βασιλόπιτα vegan με άρωμα κακάο.
Tι θα χρειαστείτε πέρα από τα βασικά
- 200 γρ. βούτυρο σε κύβους
- εκχύλισμα βανίλιας
- σκόνη κακάο
- χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- σιρόπι σφενδάμου
- ζάχαρη άχνη
- αμύγδαλο σε σκόνη
Βρείτε την συνταγή εδώ:
Με όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε να κάνετε τη βασιλόπιτά σας θα γίνει υπέροχη αν βάλετε αγάπη και λίγη φαντασία.
Ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη θετική ενέργεια, νέους στόχους και ελπίδες! Και μακρυά από τον covid-19!
Καλή Χρονιά σε όλους!